7 Kasım 2015 Cumartesi


SANDIK ODASI
CLOSET 
1997/2015 
ÜÇ ODALI ENSTALASYON




Sanatçı Hale Tenger’in 1997’de San Antonia’da bulunan Artpace’te sergilediği enstalasyon Eylül’de SALT Galata’da kurgulanıyor.3 Kasım 29 Kasım tarihleri arasında ziyaret edebileceğiniz bu sergi 60’lı, 70’li ve 80’li yıllardan kalma kıyafet ve aksesuarlarını dönemin penceresinden bize sunuyor. Hale Tender doğup büyüdüğü İzmir’deki babaanne evini temel alan Sandık Odasında izleyiciyi mekânı deneyimlemeye davet eder. İç içe üç odadan oluşan enstalasyon, aile ev ve yurt kavramlarını sorgular.1980’ler Türkiye’sini mobilya, lamba, kıyafet gibi gündelik eşya aracılığıyla anı ve bellek üzerinden yeniden kurgulayıp dönemin ruh halini yansıtır.





Enstalasyonun ilk bölümü olan yemek odasındaki radyo,o yılların TRT kayıtlarından Türkiye'yle ilgili gelişmeleri aktarırken ülkedeki politik ve toplumsal atmosferi içeri taşır.




İkinci bölüm olan yatak odasında,çalışma masasının üstündeki ders kitapları ve güzel yazım defterleri,resmi ideolojinin kişisel hayata etkilerine işaret eder.





İşe adını veren SANDIK ODASI ise, içerdiği renkli kıyafet ve aksesuarlarla bilinç altındaki arzuları görünür kılar ve klostrofobik yapısıyla bu arzuların nasıl sınırlandırıldığını vurgular.











Sandık Odası, SALT’ın uzun soluklu bir araştırmayla ortaya çıkarttığı, 80’lere odaklanan Nereden Geldik Buraya adlı serginin bir parçası.